thechampionsleague.blogg.se

Allt om världens mest prestigefyllda klubblagsturnering

Nedräkning del 4 - FC Dynamo Kiev

Kategori: Allmänt, Fotboll, Sport

I dagens nedräkning så ska de ukrainska mästarna Dynamo Kiev granskas. Inte heller Dyanamo Kiev är några gröngölingar i Europa-spel. De har deltagit i Champions League/Europacupen 32 gånger samt Europa League/Uefa-cupen 16 gånger. De har dock endast tre pokaler ute i Europa och ingen av dessa triumfer kammades hem i Europa League/Uefa-cupen eller Champions League/Europacupen utan i Uefa Cupvinnarcupen 74/75 samt 85/86 och sedan en framgång i Uefa Supecup när man tog hem den 1985. Med andra ord så har pokalskåpen för Europa-turneringar gapat tomma hos Dynamo Kiev. Ett prisskåp som däremot inte står och dammar är deras pokaler för inhemska titlar, ''de vitblåa'' är nämligen Ukrainas mesta mästare med 14 ligatitlar på meritlistan - då tänker nog många att det var väl inte så många. Då kan det vara värt att tillägga att Ukraina inte hade en egen liga förens 1991. Så på 24 år har de alltså kammat hem 14 ligatitlar. Men kan de Ukrainska jättarna hota ute i Europa? Svaret finner ni här nedanför.
 
Trolig uppställning med kort kommentar kring varje spelare
 
Formation: 4-2-3-1
 
Målvakt: Oleksandr Rybka - Funktionell målvakt som med nöd och näppe håller klubbikonen Shovkovskiy utanför elvan. Rybka var trogen sin hemstad Kiev fram tills att han skrev på för ligakonkurrenten Shakhtar Donetsk år 2011, karriären var på väg uppåt och han stod för fina insaster i Shakhtar och såg ut att vara deras självskrivna förstemålvakt. Sedan kom en novemberdag år 2011 som förändrade allt - han testades positivt för dopning efter en ligamatch och blev därmed avstängd från sporten i två år. 1 November 2013 kritade han på nytt på för sitt kära Dynamo Kiev men kunde inte börja spela igen förens Januari 2014 då straffet för dopningskandalen tog slut. Sedan dess har han och Shovkovskiy slagits om förstaspaden men nu ser det ut som att Rybka håller 40-årige Shovkovskiy på bänken. 
 
Högerback: Danilo Silva - Mångsidig brasse som kan spela på varenda position i backlinjen. Skicklig både defensivt som offensivt. Stod för 8 assist på 25 matcher i ligan förra säsongen vilket verkligen bekräftar hans offensiva förmåga. 2 mål på nästan 200 matcher för Kiev tyder på att han inte är världens hetaste måltjuv men har som tidigare nämnt en väldigt fin passningsfot. Väldigt, väldigt nyttig spelare för Dynamo Kiev.
 
Mitbackar: Aleksandar Dragovic och Domagoj Vida - Dragovic är väldigt given i detta Dynamo Kiev desto mer ovisst är det kring vem som ska kooperera bredvid honom. Vida är pecis som Danilo Silva en väldigt mångsidig försvarare - så Vida skulle lika gärna kunna starta som högerback och Danilo Silva som mittback. Sedan finns det även en flaggstång som knackar på dörren till platsen bredvid Dragovic, närmare bestämt den 198 cm långe Khacheridi. Hur som haver så tror jag att det antingen blir Vida eller Danilo Silva som kliver in bredvid Dragovic. Dragovic är en stark, tufft tacklande back som också är relativt snabb. Han är fortfarande bara 23 år vilket betyder att han även besitter en stor potential, storklubbarna runt om i Europa har länge beaktat Dragovic som ett hett villebråd. Vida är inte ett lika hett byte ute på marknaden men han sköter fortfarande jobbet okej även som mittback, lever mycket på sin aggressivitet och följsamhet. 
 
Vänsterback: Antunes - Habil ytterback som både har snabbheten och uthålligheten men även skottet och inläggen. Hans skott visade han inte minst prov på under Europa League-åttondelen förra året där han drog in en riktig långskottsraket i Dynamo Kievs kross mot Everton där Tim Howard var fullständigt chanslös. Kommer gärna på överlapp och skickar in sina fina inlägg. Kom till klubben den 2 februari 2015 efter en väldigt lyckad period i Málaga. 
 
Defensiva mittfältare: Miguel Veloso och Radosav Petrovic - Pålitligt defensivt mittfält där Petrovic står för defensiven medans Veloso står för allround-spel och finess. Veloso är en oerhört komplett innermittfältare. Han bidrar offensivt med sin känsliga passningsfot, bra skott, och sin väldigt fina bollkontroll - är likaså en väldigt skicklig frisparksskytt. Han bidrar också mycket defensivt med sin förmåga att läsa av spelet och kunna bryta anfall och sätta ut en fin macka till någon av kantlöparna. Petrovic i sin tur ligger längre ner i plan och bidrar mycket defensivt med sin storlek och styrka. 
 
Högerytter: Andriy Yarmolenko - Lagets fixstjärna. Har länge setts som Ukrainas stora framtidshopp i fotboll vilket bland annat legenden Shevchenko sa inför EM 2012. Yarmolenko är en enormt skicklig offensiv spelare, kan spela på båda kanterna men även som offensiv mittfältare. Hans största styrkor är hans snabbhet, teknik och flärd. Är också en poängspelare av högsta klass - har på de 5 inledande matcherna i Ukrainska ligan stått för 3 mål och 2 assist och i Dynamo Kievs 6-0 vinst i cupen senast stod han för 3 mål och 3 assist.
Har länge varit en eftertraktad spelare på marknaden där framförallt Premier League-klubbar som Liverpool och Tottenham varit hetast på gröten. Mycket sevärd spelare.
 
Offensiv mittfältare: Younès Belhanda - Slog igenom med dunder och brak under Montpelliers häpnadsväckande Ligue 1-vinst säsongen 2011/2012. Under den säsongen var han en av lagets absoluta nyckelspelare, ryktades efter den säsongen vara påväg till storlag som Manchester United och Arsenal men valde att stanna i Montpellier en säsong till. Fortsatte att producera mål och assist även den säsongen, valde sedan att gå till Ukraina och Dynamo Kiev vilket blev en liten besvikelse för många och i Ukraina har det heller inte blivit någon dundersuccé. Är nu i inledningen på sin tredje säsong i Ukraina där han har hamnat lite i skuggan av fotbollseuropa, behöver en nytändning. Fortfarande en gudabenådad tekniker med fin blick för spelet.
 
Vänsterytter: Oleg Gusev - Vindsnabb kantspringare som kan göra jobbet både till höger och till vänster. Kan både vika in och avlossa sitt fina långskott eller springa ner mot kortlinjen och slå bra inlägg. Visade upp sig för fotbollseuropa under fjolåret då  han var tongivande för laget under deras Europa League-resa där han stod för 4 mål och 1 assist på 9 matcher. Duktig på att ta sig runt sin gubbe.
 
Anfallare: Júnior Moraes - Vem som ska starta för laget som anfallare i Champions League är väldigt svårt att veta. Dynamo Kiev har nämligen tre spelare som är väldigt jämnbördiga i sin anfallsbesättning. Utöver Moraes så har de både Krevets och Teodorczyk som dock är skadad för tillfället. Anledningen till att jag tror att brassen Moraes startar är på grund av att han har påbörjat ligaspelet på bästa sätt. Med 3 mål och 1 assist på 5 matcher så ser han ut att vara den som är närmast sin formtopp. 
 
Nyckelspelare: Andriy Yarmolenko
 
Håll ögonen på: Younès Belhanda
 
Plusbetyg på varje lagdel (Med CL-slutspelsmått mätt)
+=Håller inte i CL
++=Godkänd CL-klass
+++=Bra CL-klass
++++=Mycket bra CL-klass
+++++=Fantastisk CL-klass
 
Målvakt: ++
Försvar: ++
Mittfält: +++
Anfall: ++
 
 
Tränare
Serhiy Rebrov är väldigt svår att bedömma som tränare. Den forna spelaren blev utnämnd till tränare så sent som 19 maj 2014. Han har alltså i stort sett ingen erfarenhet alls som tränare, att han sedan lyckades vinna ligan och ta laget till kvartsfinal i Europa League under sin debutsäsong måste självfallet ändå ses som väldigt imponerande. Ska bli intressant att se hur han klarar av utmaningen som väntar runt hörnet, kommer bristen på rutin fälla honom eller kommer han fortsätta sin rivstart med Dynamo Kiev och ta dem till ännu större triumfer?
 
Skrällchans
Visst kommer Dynamo Kiev ha något att sätta emot när FC Porto och Chelsea står för motståndet men jag har väldigt svårt att se att de kniper andraplatsen före FC Porto. På förhand så känns det betydligt mer realistiskt att de får koncentrera sig på att ta poäng och hålla Maccabi Tel-Aviv bakom sig än att de faktiskt slutar framför Porto i gruppen.  
 
Slutkommentar
Kul att Dynamo Kiev har hittat tillbaka till turneringen efter två säsongers frånvaro men som jag har nämnt så blir förmodligen resan i fotbollens finrum inte så lång. Laget får i vår rikta in sig på Europa League igen och kan däremot i den turneringen mycket väl kunna gå hela vägen, för så pass bra är ändå detta Dynamo Kiev. I övrigt så hoppas jag på att Yarmolenko får sitt stora genombrott och att han får det erkännandet han förtjänar ute i Europa denna säsong - och vilket skyltfönster är då bättre än Champions League? Inget. Hoppas också på att Belhanda kan hitta tillbaka till sin gamla Montpellier-form och kan nu i och med Champions League-spelet verkligen visa upp sig för den breda fotbollsskaran igen.