thechampionsleague.blogg.se

Allt om världens mest prestigefyllda klubblagsturnering

Analysering av onsdagens fokusmatch

Kategori: Allmänt, Fotboll, Sport

Inför matchen
 
Mina största tankar kring matchen på förhand var faktiskt hur fantastiskt det är att Malmö FF ens möter ett lag som Real Madrid på den här nivån. Det är inte bara en träningsmatch där de glittrande Madrid-stjärnorna visar upp sig och breder ut sin marknadsföring. Detta är Champions League, världens mest prestigefyllda klubblagsturnering, den allra största scenen. När jag och min kompis satt och kollade på TV för någon vecka sedan och den första reklamen dök upp att den här matchen skulle spelas så sade han: ''Är det ett skämt? Ska Malmö FF verkligen möta Real Madrid i Champions League?''. Först skrattade jag lite för att han uppenbarligen har varit isolerad i en håla de senaste månaderna, hur kan han ha missat detta var min första tanke. Sedan började jag fundera över hur sjukt det egentligen är. Då låg det lite i något han sade ändå, är det ett skämt? Det är nämligen mycket lätt att tro det när man inte är fotbollsintresserad och ser reklamen till matchen. MFF och hela svenska folket ska vara otroligt stolta att vi faktiskt har ett lag i det allra finaste av fotbollens alla lokaler, jag vet att det kan bli tjatigt men det är så pass stort att det är svårt att inte bli euforisk. 
 
Likt alla andra fokusmatcher som jag har analyserat så dök det även upp en mängd frågor i huvudet även inför denna drabbning. Något som såg väldigt sjukt ut på pappret och nästan lite komiskt var vissa av matcherna i matchen som vi skulle få bevtittna. Anton Tinnerholm - som har bytt ut matcher på Kopparvallen till Santiago Bernabéu på bara några år - ska nu ställas inför sin överlägset tuffaste utmaning i karriären, Cristiano Ronaldo. Den iständske mittbacken Kári Árnason ska ställas emot Karim Benzema och Lewicki och Adu ska ta hand om spelare som Toni Kroos. 
 
Malmö FF
 
Tankarna och frågorna kring de himmelsblå hjältarna var många inför matchen. Kan de skaka eller ens utmana ''Lost Blancos'' överhuvudtaget? Isåfall måste väldigt, väldigt många bitar stämma samtidigt som väldigt, väldigt många bitar inte stämmer hos Real. En sak som jag även tog upp i mitt ''avslöjande'' kring vilken match som skulle bli gårdagens fokusmatch var pratet gällande att MFF skulle bli underskattade på något vis. Det kommer som tidigare nämnt inte vara till någon fördel för skåningarna. Real Madrid är vana vid att vara favoriterna inför matcher, de är vana att spela mot lag som backar hem och parkerar bussen, det är en del av deras jobb att inte underskatta motståndet. 
 
Andra bitar som måste stämma för Malmö är att deras stora nyckelfigurer och mer rutinerade spelare måste kliva fram och visa exempel. Spelare som Johan Wiland måste ännu en gång stå för en galen fantommatch som mot PSG. Rosenberg är också någon som bär ett stort ansvar både som lagkapten och för att det ska ske något framåt för MFF. Självklart måste alla andra också stå för felfria prestationer för att ''di blåe'' ska få med sig något från matchen men det är extra viktigt att nyckelspelare som Wiland och Rosenberg står längst fram och visar vägen. Apropå PSG-matchen, från den matchen så tycker jag också att Malmö borde ta med sig det positiva. Visst, de blev utspelade och förlorade matchen men de försvarade sig mycket bra i stora stycken och fick slutligen ''bara'' två mål i baken. Om spelare står för felfria matcher eller ej är självfallet något man inte vet på förhand men det finns en sak som man verkligen vet att MFF kommer ha till sin fördel, publiken. ''Hemmalaget har alltid publiken med sig'', i de allra flesta fall, ja. MEN Malmö FF:s hemmapublik speciellt i CL-sammanhang är fullständigt magiskt och detta kommer göra att alla spelare automatiskt kämpar lite till och springer lite mer.
 
Slutligen så tycker jag att det var kul att MFF vågade gå för ett 4-4-2-system och inte köra fembackslinjen som man inledde PSG-matchen med. Härligt att de inte på förhand ser ut tt parkera bussen, kör på och visa att Malmö inte är något ställe där man tar gratispoäng. I laguppställningen för Malmö så var det inga överraskningar, viktigt att Rasmus Bengtsson hann bli skadefri inför matchen. 
 
Real Madrid
 
Trots att jag försöker vara något optimistisk så ser det ju självklart, på förhand - väldigt mörkt ut för skåningarna. Real Madrid lär vinna komfortabelt. Mycket av snacket kring ''Los Blancos'' inför matchen har handlat om Ronaldos måltorka. Mycket blir upprepande av det jag skrev i mitt inlägg kring vilken match som skulle bli onsdagens fokusmatch men som jag även skrev då så kommer Ronaldo säkerligen bara vara extra sugen att bevisa alla tivlare att han inte har någon formsvacka. Sedan är det ju så att när Ronaldo visar sig vara något mänsklig och med det menar jag när han går mållös från en match, då är det ''breaking news'' över hela världen. 
 
I övrigt så har många pratat om Reals stora skadebekymmer. Detta hade varit ett stort problem mot ett starkare lag än MFF men eftersom att det är just Malmö FF Real möter så kommer det säkerligen inte sälla till med något besvär. Sergio Ramos, Bale, James, Danilo och Pepe kommer inte att vara med i matchen vilket är tunga pjäser men som sagt mot Malmö kommer detta inte spela lika stor roll som annars. Även en duo som Modric och Marcelo vilas faktiskt till och med inför matchen, trots att de är skadefria och trots att det faktiskt är Champions League. Just det faktumet och skadorna gör så att elvan ser väldigt b-betonad ut. Där spelare som Nacho, Kovacic och Casemiro får starta. Real ställer upp med ett 4-3-3.  

Första halvlek

Matchen började något sömnigt, men det var emellertid en ganska väntad inledning: Real Madrid rullar boll och kör lite kvadraten med MFF-försvaret. Malmö-spelarna fick jaga boll och försöka spela tätt. Vilket de även lyckades med i de första 20-25 minutrarna. Då blev jag verkligen oerhört imponerade av deras försvar, otroligt kompakt och svårpasserat. Tinnerholm och Yotún flyttade närmare in mot Bengtsson respektive Árnason och det blev som ett centrerat och tätt försvar. Detta ledde självklart till att Isco och Ronaldo fick en del yta på sina kanter. Men Kroos och Kovacic fick spela ut så många bollar de ville på Isco och Ronaldo, MFF-försvaret stängde ytorna snabbt och arbetade som ett starkt kollektiv. Ibland kunde MFF även sticka upp med små halvchanser men oftast så flyttade inte tillräckligt med folk upp samtidigt som den sista avgörande passningen inte höll tillräckligt bra kvalité. 

Det tog ett tag innan Real hittade in i matchen och när de väl hade börjat göra det i kombination med att MFF-försvaret stod för en rejäl miss försvarsmässigt så låg sedan bollen i nät. En kokande Malmö-gryta blev knäpptyst efter att rekordmannen Ronaldo inte gjorde några misstag när han friställdes med Wiland. Som tidigare nämnt så flyttade inte MFF inledningsvis upp med tillräckligt många spelare, när de väl gjorde det så tog de med sig för många. Jag sitter fortfarande och är förvånad gällande hur öppet det blev på Reals kontring, det krävdes ett svepande uppspel från det kroatiska spelgeniet Kovacic, en retfull tunnelpassning från Isco och sedan ett Ronaldo-avslut. Sådana försvarsmisstag straffar sig direkt mot lag som Real Madrid. Väldigt synd för MFF att det just är en missräkning defensivt som ska leda till Reals ledningsmål, speciellt när det såg så bra ut i början. 

Efter målet så får direkt Benzema en bra chans, jag var orolig att det skulle bli ketchup-effekt efter att Real väl spräckt nollan. Men sedan skärper MFF till sig igen, försvarar sig som de gjorde inledningsvis. Mot halvlekens slut så ser man återigen vad som händer när misstag begås i försvaret. Carvajal dar bollen i ribban via stolpen ut, efter en Tinnerholm-miss. Sista kvarten av första halvleken avslutas intensivt och man ser att det kommer bli jobbigt för försvaret när Real Madrid skruvar upp tempot. 

Likt PSG-matchen så måste Malmö springa otroligt mycket och jaga boll och därför har de inte tillräckligt ork att göra någonting av den när de väl får tag i den. Det är just den stora nackdelen när man måste försvara så pass intensivt mot ett betydligt bättre motstånd. Det märktes att en spelare som Kiese-Thelin saknades då man nu inte har samma möjlighet till att lyfta lång och försöka låsa fast bollen där uppe och andas ut något. Avslutningsvis kring den första halvleken så gör Malmö det trots allt väldigt bra med ett organiserat och disciplinerat försvar. Den stora frågan är nu bara hur länge MFF orkar hålla tätt. 

Andra halvlek

Den stora skillnaden när den andra halvleken börjar är att jag får känslan att Malmö spelar mer aggressivt och kliver upp lite mer. I första halvlek var laget mer samlat och backlinjen stod nästan i knät på Wiland. Vågat av MFF att kliva fram mer då ytorna automatiskt blir större åt det andra hållet. Som tidigare nämnt så kommer Malmö till hyfsade omställningar och lägen men då är det den sista avgörande kvalitén på passningen som måste bli bättre. 

Spelet känns mer böljande i den andra halvan av matchen men självklart ligger de riktigt farliga lägena för ''Los Blancos''. Malmö är inte riktigt nära en kvittering förens senare i matchen där Rosenberg nickar tätt utanför vilket var MFF:s klart bästa chans i matchen. Malmö började kännas något farligare för varje minut som gick och hoppet levde hela vägen fram till den 78:e minuten då Yotúns andra gula kort blev för svårt för Malmö att hantera. Också väldigt typiskt eftersom att MFF var inne i en bra period i matchen när det röda kortet kom, väldigt klantigt av peruanen. Något som var kul att se var att Malmö fortsatte att satsa offensivt även med tio man, Carvalho kom in istället för Djurdjic, Berget går upp på topp med Rosenberg, Tinnerholm kliver upp som högermittfältare vilket innebär att Malmö körde trebackslinje med tio man sista biten av matchen.

I slutskedet av matchen står Wiland för ett par riktiga superräddningar. Slutligen så får även Real in tvåan, Ronaldo styr in bollen från nära håll på stopptid. Vilket är helt sjukt. Det är en bragd att Malmö höll 1-0 så pass länge. Visst, Real körde stora delar av matchen på halvfart samtidigt som MFF blev utklassade både till chanser och bollinnehav. Jag är trots det väldigt imponerad av Malmös insats, försvaret höll tätt och var kompakt, Wiland var riktigt bra framför allt på slutet. Han kan för övrigt inte klandras för något utav målen.

Första målet kommer till efter en försvarsmissräkning och det andra kommer på stopptid när Malmö har tio man på planen. Visst, ett mirakel kunde ha inträffat - de himmelsblå hade kunnat ta poäng mot Real Madrid men det finns en anledning till att det kallas just för ett mirakel. Real Madrid är ett mäktigt lejon och Malmö FF är en liten kattunge. Nej, nu blir det till för MFF att ladda upp inför två matcher mot Shakhtar på raken, otroligt viktiga matcher för det är just ukrainarna och skåningarna som kommer fajtas om tredje- och fjärdeplatsen. Om MFF ens tar sig till ett Europa League-slutspel från den gruppen de befinner sig i så är bara det mycket starkt. De två matcherna mot PSG och Real Madrid har de överträffat alla förväntningar och inte alls blivit totalt krossade resultatmässigt som många trodde på förhand, det är något som är säkert. Och efter dessa insatser så går jag och säkerligen många svenskar in med en helt annan optimism inför ''dubbelmötet'' med ukrainarna.

Matchens lirare i Malmö FF: Johan Wiland
 
Matchens lirare i Real Madrid: Cristiano Ronaldo
Kommentera inlägget här: