thechampionsleague.blogg.se

Allt om världens mest prestigefyllda klubblagsturnering

Analysering av onsdagens fokusmatch

Kategori: Allmänt, Fotboll, Sport

Inför matchen

Det var väldigt mycket som var intressant kring matchen redan på förhand. Det är en av de där matcherna som man går och laddar för precis när schemat för matcherna släpps. Utöver att det var två storlag som skulle drabbas samman så var det även en del andra frågor som iallafall jag ville få svar på. Hur skulle Real Madrid klara sig med sina stora skadeproblem mot ett så pass bra lag som PSG? Hur skulle Los Blancos respektive PSG ställa upp/använda för sorts taktik? Det var bara två av många frågor jag hade på förhand. Real med nyckelspelare som Benzema, James, Bale och Pepe som samtliga inte kom till spel. Det är absolut inga dussinspelare som Benitez inte har till sitt förfogande. PSG har en i princip skadefri trupp där David Luiz var enda ''avbräcket'' innan matchen. Avbräcket inom situationstecken med tanke på att den golvmopps-friserade brassen enligt mig blandar och ger väldigt mycket. Jag ser faktiskt hellre den unge Marquinhos i backlinjen som spelar betydligt mer riskfritt än David Luiz. Just ett riskminimerande spel är extra viktigt mot ett lag som just Real Madrid eftersom att de är så pass skickliga på att straffa sina motståndare när läget ges. Samtidigt som jag hade väldigt höga förväntningar på denna match så låg även en liten störande känsla i bakhuvudet. Det var just den där känslan som man nästan alltid har inför stormatcher. Antingen eller-känslan som handlar om att det antingen blir en otroligt fartfylld tillställning med mängder av chanser eller en tillknäppt match där båda lagen tar ut varandra med sitt säkra spel och där båda lagen känner sig nöjda med ett kryss. Detta var också en sådan match där det sistnämnda är mest övehängande då det är en så pass viktig match för båda lagen. Inget av lagen vill tappa poäng i denna tidiga gruppfinal. 

Även i denna fokusmatch så fanns det inga direkta överraskningar i startelvorna. Benitez ställer upp med ett rakt 4-4-2 där Isco och Ronaldo spelar längst fram, den spanske kreatören kommer troligtvis falla ner bakom Ronaldo och bli en sorts skugganfallare till den portugisiske målmaskinen. Casemiro startade tillsammans med Kroos på innermittfältet vilket framför allt tyder på att Benitez utgår ganska defensivt denna match då Kovacic troligtvis annars hade varit valet bredvid Kroos. Man ser ändå tydligt på Los Blancos startelva att det är ett skadedrabbat lag där spelare som Lucas Vázquez, Jesé och Casemiro får speltid. I backlinjen samt målvaktspositionen så var det inga frågetecken. Laurent Blanc ställde upp med sitt vanliga 4-3-3-system med en ordinarie elva rakt igenom. Inga direkta anmärkningar man kan göra på den startelvan. 

Första halvlek

Man märker ganska tidigt att matchen ser ut att utvecklas till en sådan där avvaktande tillställning där inget av lagen vill stå för några misstag. Mina farhågor får direkt vatten på kvarnen. Det uppstår några halvchanser första tio men annars är det en väldigt trevande start på matchen. Halvchanserna uppstår just efter att misstag begås framför allt på PSG:s innermittfält där Motta och i synnerhet Verratti kan bli lite för bollkära. Reals defensiva utgångspositioner uppenbarar sig också tidigt. Real satsar direkt på ett välorganiserat och disciplinerat försvar à la Benitez. Real-spelarna står rätt och PSG får svårt att hitta några ytor. Även PSG spelar med ett ganska lågt försvar när Real har bollen. Detta leder automatiskt till att bägge lagen tvingas systematiskt rulla runt bollen för att sedan försöka hitta en yta som eventuellt öppnar sig. Det finns några fina intentioner hos båda lagen efter de första tjugo minutrarna men hittills inga klara målchanser. Lagen fortsätter med sin långsamma speluppbyggnad och känner lite på varandra. Den första riktiga chansen kommer när Jesé frispelas av Kroos men Kevin Trapp presenterar sig i matchen med en fin räddning. Chansen uppstår efter att PSG sjunkit för lågt med sin backlinje och Real kunde etablera ett ''handbolls-anfall'' runt fransmännens straffområde. Efter Jesés chans så kom Real in i matchen mer och mer. Ett 0-1-mål var också väldigt nära när Ronaldo hotade med sitt huvudspel två gånger om. Sammanfattat så var det väldigt avvaktande de första 20-25 minutrarna men sedan börja Real Madrid ta kommandot i matchen mer och mer. PSG behöver få in både Zlatan och Cavani mer i matcher för att de ska kunna hota i den andra halvleken.  

Andra halvlek

Precis som den första halvleken började så var även början av den andra halvleken väldigt avvaktande. Det känns på lång väg att det som eventuellt avgör matchen kommer vara ett misstag för båda lagen står så pass bra i sina utgångspositioner så det är väldigt svårt för båda lagen att hitta igenom. En bit in i andra så är fortfarande halvchanserna och intentionerna fördel för Real Madrid. PSG får inte igång sitt anfall alls. Blanc känner slutligen att han måste göra något för att bryta denna stängda matchbild. Cavani och Di Maria går ut och Lucas samt Pastore kommer in. Cavani var helt osynlig och Di Maria fick aldrig de där ytorna som han behöver för att vara en spelare i världsklass. Även Real Madrid gör ett byte som kanske kan vara nyckeln till seger för dem. Isco går ut och spelmotorn/det kroatiska spelgeniet Modric kommer in. Modric som är otroligt viktig för Real Madrid för att det ska hända något på den sista tredjedelen. Man märker ganska tydligt att Blancs byten resulterar till det bättre då Lucas visar upp sin enorma speed på en gång. Lucas som är lite mer rakt på och direkt i sin spelstil än Cavani. Samtidigt som Pastore visar upp sina starka sidor på andra kanten då han är en passningsspelare och kreatör av rang. PSG går fram mer och mer och det öppnar då upp sig istället för omställningslägen för Los Blancos, Ronaldo är ytterst nära 1-0 på just en kontring. Efter den chansen så uppstod egentligen inga fler chanser. Det var väldigt chansfattigt även i andra halvleken. I slutändan så fick man känslan att båda lagen var nöjda med ett poäng. Real Madrid utgick i en mer defensiv taktik och PSG lyckades inte luckra upp försvaret framför allt på grund av att deras anfallsspel såg väldigt stillastående ut. Samtidigt som de spelare som ska kliva fram i dessa lägen för lagen hamnade lite i kläm. En isolerad Ronaldo som hade ett fåtal chanser men som Aurier höll bra koll på hela matchen samt en offensiv PSG-trio som inte visade vägen för sina resterande lagkamrater. Matchen tog aldrig riktigt fart och det var ett praktexempel på en drabbning där de båda lagen tar ut varandra. Matchen blev precis som så många andra stormatcher - ett antiklimax. Återstår att se vad som händer på Bernabéu om två veckor. 

Matchens lirare i PSG: Serge Aurier

Matchens lirare i Real Madrid: Toni Kroos

Kommentera inlägget här: