thechampionsleague.blogg.se

Allt om världens mest prestigefyllda klubblagsturnering

Analysering av tisdagens fokusmatch

Kategori: Allmänt, Fotboll, Sport

Inför matchen

Som jag nämnde i gårdagens inlägg så handlade mycket om snacket på förhand om Bayern Münchens makalösa form gentemot ett Arsenal som var piskade att ta poäng i Champions League. Arsenal hade förvisso visat upp god form i ligan sedan förlusten mot Chelsea i september. Men som tidigare nämnt så var detta ingenting om man jämförde med Bayern Münchens form. Tyskarna med 9 av 9 vinster i ligan och vinster i de två första matcherna i Champions League med totalt 8-0 i målskillnad. Så för att tro på Arsenal på förhand så behövde man vara rejält optimistisk. 

Startelvorna släpptes och det var absolut inga överraskningar i något utav lagen. Arsenal ställde upp med sin vanliga 4-2-3-1-uppställning med en helt ordinarie backlinje och Petr Cech tillbaka i mål istället för David Ospina. Colombianen som har fått sina chanser i Champions League den här hösten men han har inte tagit vara på dessa chanser. Därför tyckte jag att det var helt rätt av Wenger att dra tillbaka den trygge och likaså briljante tjecken i mål. Just det här med rotation i truppen är ett ständigt diskussionsämne där alla har olika åsikter. Självklart är det viktigt att rotera i laget för att inte köra slut på sina spelare (speciellt i England) men just målvaktspositionen tycker jag är en position där kontinuitet är extra viktigt. Stor skillnad på en matchotränad målvakt än en matchotränad anfallare exemepelvis. Backlinjen var helt ordinarie med den franske slitvargen och den spanske trollkarlen framför sig. Trion strax bakom Walcott bestod av en kapplöpningshäst från Wales, ett tyskt spelgeni och en chilensk virvelvind. Och högst upp valde Wenger att satsa på formel 1-bilen Theo Walcott, intressant val då jag trodde att Giroud skulle starta eftersom att Arsenal troligtvis inte kommer vara bollförande i matchen och det kan därför vara skönt att kunna slå lång efter att bolljagande. 

Samma sak gällde i Bayern Münchens elva - inga överraskningar. Pep ställde upp med sitt 4-1-4-1-system som även kan ses som ett 4-2-3-1 när laget ska försvara (Vidal droppar ner bredvid Alonso). Alaba får fortsätta spela mittback med tanke på skadeproblemen i laget, men det är inte alls oroande med tanke på hur pass otroligt mångsidig och klok österrikaren är oavsett position. Alonso strax framför backlinjen med uppgiften som är som klipp och skuren för honom, balansspelaren som sätter igång anfallen. Antingen med en precis/genomskärande markpassning eller en längre svepande krossboll vilket han är bland de bästa i världen på att slå. Kvintetten framför Alonso bestod av den ständigt underskattade Müller, spanske bolltrollaren Thiago, tvåvägsspelaren Vidal, kanonkulan Costa och längst fram en polack i ett sällan skådat målstim. Med andra ord, lagens två bästa tänkbara elvor som nu skulle drabba samman i en oerhört viktig match.

Första halvlek

Första halvlek rivstartar där man direkt ser ett väldigt aggressivt och målinriktat Bayern München. De sätter hög press från början och man får direkt känslan att detta kommer bli en väldigt böljande tillställning.  Något som också märks tidigt är att det är Bayern München som - trots Arsenals farliga kontringsspel - tar kommandot i matchen och håller i bollen tålmodigt. Detta är en ovan men likaså väntad matchsituation för Gunners. Arsenal som i vanliga fall älskar att vara bollförande men mot Bayern får man helt enkelt ändra taktik. Det är Arsenal som får matchens första stora chans då Özil får till ett skott men Neuer räddar fint längs marken. Chansen uppstod efter att Arsenal lyckats spela sig ur den omedelbara pressen som Bayern drar igång direkt när de förlorar bollen. Det är just det som såg ut att vara Arsenals stora hot mot tyskarna - kvicka och fartfyllda omställningar. Därför kändes valet av Walcott från start betydligt mer logiskt. Apropå kvickt och fartfyllt: Douglas Costa har de snabbaste benen på denna planet. Jag har nog aldrig sett någon se så snabbspolad ut på en fotbollsplan någon gång. Man såg ganska tidigt att Bellerin skulle få problem med Costa så fort en liten lucka lämnades mellan dem. Det som gör Costas snabbhet ännu sjukare är att han ställs just mot en av Premier Leagues snabbaste backar. 

Arsenal får i och med den ovana situationen även försvara på ett mer disciplinerat och kompakt vis när Bayern har bollen. Thiago och Müller väggar sig igenom detta försvar och Cech har nu även han presenterat sig i matchen. Det var också en match i matchen som man direkt fick känna av - Neuer mot Cech. Ännu en gång så är det Alonsos banbrytande passning som öppnar upp för den chansen. Bayern ser väldigt rörliga ut och det blir trots Arsenals täta försvarsspel svårt för dem att försvara när tyskarna är så pass bollskickliga och använder sig av ständiga positionsbyten. Det där med att Bellerin skulle få problem med Costa bekräftades flera gånger om då han ett flertal gånger på kort tid hamnade på efterkälken när brassen började med sina överstegsfinter och dragningar lika snabbt som en elvisp. Ytterligare en sak från de första intrycken som kunde understrykas var Walcotts och Sánchez livliga start på matchen där de ständigt hotade på kontringarna. Direkt när Arsenal vann bollen så sprang man upp med 5-6 spelare och om man då lyckades spela sig ur den första pressen från Bayern så skapades det stora ytor. Efter 32 minuter spelade så ser vi att Bayern har 230 passningar jämfört med Arsenals 68. Även passningssäkerheten på 86% till Bayern och 60% till Arsenal tyder tydligt på hur matchbilden har sett ut. Bayern med deras systematiska bolltrillande-anfallsfotboll gentemot Arsenals mer raka och direkta anfall. 

Matchen går in i ett litet mellanläge som sedan bryts av att Neuer står för en av säsongens sjukaste räddningar. Arsenal fylller på bra med folk och Monreal får in bollen till straffområdet hela vägen till en fristående Walcott som bara behöver sätta dit pannan, han gör också just det men bollen stoppas sedan av Neuer som visar upp sina omänskliga reflexer. Efter den chansen så kommer Arsenal in i matchen mer och mer och ser ut att inte vara lika passiva då de i början lät Bayern hålla i bollen mer. Detta resulterar i fler bollvinster högre upp i banan vilket i sin tur ledde till farliga möjligheter för Arsenals kvicka offensiv. Cuneyt Cakir blåser sedan i pipan och en mycket jämn, fartfylld och intensiv första halvlek avslutas. 

Andra halvlek

Andra halvlek ser inledningsvis ut som den första halvleken började. Bayern rullar runt bollen och Arsenal är återigen mer passiva i sitt presspel. Det stora hotet mot Arsenal fortsätter att vara Douglas Costa som gång på gång utgör en fara för Arsenal-försvaret med sina flinka driblingar och övernaturliga snabbhet. Arsenal har tappat lite av den intensiteten som de visade upp i slutet av första halvlek samtidigt som Bayern fortsätter visa upp sin bolltrygghet då de rullar boll på ett förträffligt sätt. Gunners vinner bollen några gånger men de spelar sig mer sällan ur den första pressen från Bayern vilket leder till färre omställningsmöjligheter. Detta ser man inte minst då Sánchez för andra gången i matchen tappar bollen i ett livsfarligt läge då Bayerns aggressiva presspel fortsätter bära frukt i andra halvan av matchen. 

Nästa stora förändring i matchen sker när Walcott går ut och Girod kommer in. Detta kommer direkt betyda att Arsenal nu kan knacka längre bollar på ett annat sätt, då Giroud är en duktig targetspelare. Klokt byte av Wenger då Arsenal såg ut att ha stagnerat något i matchen och speciellt med tanke på Gunners svårigheter med Bayerns press. Bytet ger effekt på en gång då 1-0 kommer på en frispark som dimper ner i straffområdet. Giroud är sist på bollen i en stor gröt av spelare. Bayern utgick med en väldig högt stående backlinje på frisparken och Neuer kom ut för att boxa men missbedömde situationen helt och hållet. Det är väldigt sällan man ser den gode Manuel hänga tvätt på det där viset.

Arsenal backar självfallet i och med 1-0-målet hem mer och mer. Den stora frågan är nu hur länge de orkar stå emot den tyska pressen den sista kvarten. Sista delen av matchen är väldigt spännande då det är så otroligt mycket som står på spel för Arsenal där de sista minutrarna blir direkt avgörande för hela lagets Champions League-öde denna säsong. Bytet med Giroud visar sig gång på gång vara ett väldigt bra drag av Wenger. I pressade situationer kan Arsenal nu skicka upp bollen på fransmannen som ofta sög ner bollen och kunde etablera anfall. Arsenal står för en mycket fin försvarsinsats efter 1-0-målet då Bayern inte kommer fram till några klara målchanser. Den sista stora chansen kommer för Bayern när Lewandowski vänder bort Koscielny fullständigt men han kommer inte till skott. 

Istället kommer 2-0 till Arsenal på kontring. Bellerin får en personlig revansch i matchen när han sprintar förbi allt och alla på högerkanten och får in bollen till Özil som skjuter och det ser till en början ut som ytterligare en fantastisk räddning av Neuer men bollen visade sig vara inne. Domaren blåser kort där efter av matchen och Arsenal står för en mycket gedigen insats. Imponerande att de med kniven mot strupen lyckas vinna mot ett så pass bra lag som Bayern München. De klarade sig väldigt bra trots att de inte spelade sitt vanliga spel. Deras effektivitet på omställningar och deras solida försvarsinsats var nyckeln till vinsten den här aftonen. 

Matchens lirare i Arsenal: Petr Cech

Matchens lirare i Bayern München: Douglas Costa

Kommentera inlägget här: