thechampionsleague.blogg.se

Allt om världens mest prestigefyllda klubblagsturnering

Champions League-profiler del 4

Kategori: Allmänt, Fotboll, Sport

Iker Casillas
Dags för en målvakt att kliva in i Champions League-profilserien. Först av målvakterna är en riktig legendar. En av världens genom tidernas bästa målvakt. Real Madrid-ikon och en otroligt meriterad spelare både individuellt och med Real Madrid och Spaniens landslag. Här om dagen blev han även den spelare med flest framträdanden i Europacupen/Champions League-historien - 152 matcher. Om Iker Casillas inte är en Champions League-profil - då vet jag faktiskt inte vad som krävs för att kallas det. 
 
Casillas är verkligen en Madrid-son rakt igenom. Han är född i Madrid och började sedan även spela för Real Madrids ungdomslag när han var nio år. Han slog igenom snabbt i ungdomsakademin och ansågs av många i klubben som den nästa stora spelaren. Han sågs som en exceptionell talang och redan vid 16-års ålder så blev han uttagen i Real Madrids a-lag då han satt på bänken i en Champions League-match mot Rosenborg. Nästa stora ögonblick för Casillas kom i hans debut för Real Madrid mot Athletic Bilbao 1999, 18 år gammal.
Men det var ett annat ögonblick som verkligen underströk vilken makalös talang han var, nämligen i Champions League-finalen 2000 när han i och med sin startplats blev den yngste målvakten någonsin att starta en Champions League-final, 19 år gammal. Hans raketkarriär stagnerade något i nästa säsong då han radade upp svaga insatser, han förlorade sin startplats till målvakten César. Det gick kanske lite för snabbt till en början för den unge Iker. Vändpunkten kom i Champions League-finalen 2002 mot Bayer Leverkusen då han fick hoppa in efter att César skadade sig. Det inhoppet blev en stor succé då han radade upp fantomräddningar. Efter den matchen så var Casillas en obestridlig etta i Madrid-målet och behöll sin startplats ända fram till Mourinho-tiden då Diego Lopéz snodde åt sig startplatsen i en period. Alltså över tio år som otvivelaktig förstamålvakt i en klubb som Real Madrid är minst sagt imponerande. Och inom dessa år vann han en mängd titlar och utmärkelser. Bland annat så var han en enorm nyckelfigur i Spaniens triumfer mellan 2008-2012, två EM-guld och ett VM-guld. Utöver sina framgångar i den spanska landslagsdressen så vann han också mängder av titlar i Real Madrid. La Liga fem gånger, Copa del Rey två gånger, samt Champions League tre gånger. Det går att skriva hela böcker om Casillas fantastiska karriär men som jag har nämnt tidigare i dessa texter kring CL-profiler så kommer jag fokusera extra mycket på spelaren i frågas Champions League-vinster.
 
En 16-årig Iker Casillas på bänken i mötet mot Rosenborg 1997:
 
Iker Casillas vid sin debut mot Bilbao 1999:
 
 
 Iker Casillas vid sitt stora internationella genombrott: Champions League-finalen 2000:
 
 Iker Casillas med sina tre raka mästerskaps-pokaler med Spanien:
 
 Champions League-triumfer
 
1999/2000
John Toschak tränade klubben inledningsvis av denna säsong men några månader in så tog Vicente Del Bosque över och det skulle bli början på en ny era i klubben. Klubben genomgick samtidigt en generationsväxling vid det här tillfället då talanger som Iker Casillas, Guti, Morientes och Raúl var påväg att slå sig in i startelvan. Man kan säga att Champions League-pokalen räddade Real Madrids säsong ifrån att bli kallat ett fiasko. Laget slutade nämligen femma i ligan och blev utslagna i semifinalen i Copa del Rey. Real hade med andra rejäl press på sig inför finalen mot Valencia. För om en klubb som Real Madrid går titellösa - då kan de garanterat räkna med att den säsongen kommer bli ihågkommen som en flopp. Real Madrid fick en tämligen enkel grupp där FC Porto skulle bli den främsta utmanaren gällande gruppsegern. Olympiacos och Molde såg på förhand ut att bara fylla ut gruppen, det var även så det blev. Real Madrid toppade gruppen med tretton poäng med Porto tätt bakom på tolv. Casillas och Bizzarri var de som fajtades kring förstaplatsen i målet, av de sex matcherna så stod Bizzarri i mål i tre matcher under gruppspelet och Casillas två. I det andra gruppspelet så lottades Real in i en grupp med Bayern München, Dynamo Kiev och Rosenborg. Under den här tiden fanns inga åttondelsfinaler, istället lottades gruppvinnarna och grupptvåorna in i ett andra gruppspel. Detta andra gruppspel blev en rejäl utmaning för Real Madrid. Under det andra gruppspel började en 18-årig (!) Casillas putta bort Bizzarri längre och längre från startelvan. Real Madrid slutade tvåa i gruppen efter ett Bayern München som man fick storstryk av i båda mötena i gruppen. Det skulle inte precis bli lättare för Real Madrid när man sedan i kvartsfinalen lottades mot 1999-års mästare Manchester United. Real Madrid tog sig vidare efter ett mycket dramatiskt returmöte på Old Trafford där spanjorerna vann med 2-3. Casillas startade båda kvartsfinalerna. I semifinalen skulle man få revansch från det andra gruppspelet. Man lottades nämligen mot de tyska jättarna Bayern München. Man fick också revansch då man först vann mötet på Bernabéu med 2-0 och sedan kunde man ta sig vidare med 3-2 totalt efter ett väldigt viktigt bortamål av Nicolas Anelka på Olympiastadion i München. Vid det här laget var Casillas självskriven, dels för sitt fina spel men också för att han fick väldigt stort förtroende av Del Bosque trots sin unga ålder. I finalen väntade landsmännen från Valencia. Finalen blev en total överkörning från Real Madrid och man kan nog ana att väldigt många i klubben var lättade efter det resultatet. Iker Casillas blev som sagt i och med sin start i CL-finalen den yngsta målvakten någonsin att starta en Champions League-final, 19 år.
 
Iker Casillas längst fram i mitten firar triumfen år 2000 med resten Real-spelarna:
 
 
2001/2002
Mycket hade hänt sedan Champions League-segern 2000. Både i Real Madrid i sin helhet men det skulle sedermera också bli en udda situation för Iker Casillas. Inför säsongen så var den stora snackisen värvningen av Zinedine Zidane, som då blev den dyraste spelaren genom alla tider. Zidane skulle spetsa till den redan så stjärnspäckade truppen. Det visade sig att en Champions League-titel återigen räddade Real Madrids säsong från ett fiasko. Trea i ligan och finalförlust i Copa del Rey. I Champions League-spelet började allt som vanligt för Iker som vid det här laget var given i startelvan. Casillas startade de tre första matcherna i gruppspelet men sedan efter en period av dålig form och halvdana insatser så bänkades han i de resterande tre matcherna. Gruppen vann Real Madrid komfortabelt framför Roma, Lokomotiv Moskva och Anderlecht. I det andra gruppspelet lottades man in i en väldigt enkel grupp - man fick sällskap av Panathinaikos, Sparta Prag och FC Porto. När man läser upp den gruppen så låter det som en bekväm lottning i det första gruppspelet men Real Madrid fick alltså väldigt tur i lottningen i den första utslagsfasen. I kvartsfinalen skulle det bli desto tuffare. Ännu en gång väntade ett Bayern München-berg att bestiga. Precis som semifinalmötet år 2000 så slutade även detta möte 3-2 till spanjorernas favör. Bayern München vann första mötet på Olympiastadion med 2-1, vilket var ett godkänt resultat för Real Madrid som tack vare Geremi ändå fick med sig ett bortamål. I returen på Bernabéu behövde man våga gå framåt och göra mål, vilket man också gjorde. 2-0 slutade det hemma i Madrid efter mål av Helguera och Guti. I semifinalen stod de stora antagonisterna FC Barcelona för motståndet. Det första semifinalmötet i detta kokande El Clásico spelades på Camp Nou där Anders Frisk höll i pipan. När han sedan blåste av efter nittio minuter plus tillägg så hade Real Madrid med sig en väldigt tung bortaseger i resväskan. 0-2 blev det till ''Los Blancos'' efter mål av Zidane och ett mycket sent och viktigt 0-2-mål av McManaman. I returen på Bernabéu så kände de flesta att Real Madrid i stort sett redan var klara efter den fina prestationen i Barcelona. Matchen slutade 1-1 och Reals andra Champions League-final på lika många år var ett faktum. I finalen väntade ett Bayer Leverkusen som hade förvånat många genom sitt avancemang hela vägen till finalen. Matchen var otroligt jämn men avgjordes efter ett otroligt konststycke av en viss Zidane, valuta för perngarna? Svar: ja. Casillas då? Jo, han fick sitta på bänken hela vägen fram till finalen då han fick hoppa in efter att César skadade sig, och det inhoppet blev väldigt lyckosamt och viktigt för Casillas. Iker storspelade och efter den matchen höll han kvar sin startplats under många år. 
 
Iker Casillas firar tillsammans med finalens stora hjälte Zinedine Zidane:
 
2013/2014
Om mycket hade hänt mellan triumferna år 2000 och år 2002 så hade självklart extremt mycket hänt i Real Madrid och för Iker Casillas vid segern 2014. Den enda spelaren som fanns kvar i truppen sedan finalen för 12 år sedan var, just det: Iker Casillas. Trotjänaren och den stora Madrid-sonen. Men vägen var ju som alla vet inte spikrak för Casillas, iallafall inte fram tills att Mourinho klev in i bilden. Men detta var första säsongen efter Mourinhos avgång och Casillas fick tillbaka sitt förtroende som förstamålvakt, iallafall i cupen och CL av den nye tränaren Carlo Ancelotti. Gruppspelet i Champions League blev en riktig mål och poängfest för Real Madrid. Laget dominerade gruppen totalt och grep tag i förstapositionen med totalt sexton inspelade poäng, nio(!) poäng framför tvåan i gruppen - Galatasaray. I åttondelsfinalen fortsatte målfesten. Schalke 04 slogs ut med totalt 9-2. I kvartsfinalen väntade sedan Borussia Dortmund, succélaget från året innan. Första matchen vann ''marängerna'' med 3-0 på hemmaplan men på Signal Iduna Park visade det sig att det inte skulle bli lika enkelt. Dortmund chockade och skakade om de på förhand självsäkra Real Madrid och ledde med 2-0 efter blott trettiosju minuter spelade. Matchen slutade sedan även 2-0 efter att Real Madrid spikade igen. I semifinalen väntade ännu en gång Bayern München som har varit ett hinder på vägen till alla Casillas Champions League-triumfer. Ett riktigt klassiskt möte med mycket prestige på förhand. Första mötet vann ''Los Blancos'' med 1-0 efter mål av Benzema, ett logiskt resultat då lagen både på pappret och i matchen var väldigt jämna. Det som sedan hände på Allianz Arena var helt ofattbart. Real Madrid vinner med 0-4 på bortaplan mot den tyska maskinen som havererade totalt den kvällen. I finalen väntade lokalrivalen Atlético Madrid, den matchen har jag gått igenom ett antal gånger. Det finns anledning att komma tillbaka den, speciellt när det är Iker Casillas inlägget handlar om. Han stod för ett väldigt svajigt ingripande vid Atléticos 1-0-mål och finalen såg ut att sluta i en katastrof för Real där klubbikonen Casillas skulle bli syndabock. Istället så skarvar vice-kaptenen Sergio Ramos in 1-1 i 93:e minuten och räddar ''Los Blancos''. I förlängningen så rinner det sedan iväg och ''marängerna'' vinner slutligen med 4-1. Iker Casillas får därmed lyfta sin tredje Champions League-pokal i karriären. 
 
Iker Casillas med sin sista stora pokal i Real-tröjan:
 
Individuella prestationer/rekord i turneringen: 
 
- Han är den spelare med flest framträdanden i Europacupen/Champions League någonsin.
 
- Han har vunnit turneringen tre gånger.
 
- Han är fortfarande den yngste målvakten att starta en Champions League-final (vilket han gjorde år 2000).
 
Urval av övriga individuella utmärkelser 
 
- Den spelare med flest framträdanden i den spanska landslagsdressen någonsin.
 
- Har vunnit priset ''IFFHS - World´s best goalkeeper'' fem år i rad (2008-2012), vilket ingen annan målvakt har lyckats med - någonsin. 
 
- Med FIFA:s världslag fem år i rad (2008-2012).
 
- Blev framröstad till VM:s bästa målvakt 2010.
 
Slutkommentar
Det som enligt mig gör Iker Casillas så respektingivande är för att han är en av få spelare som man verkligen inte kan hata/ogilla. Han är respekterad av de allra flesta och till och med av många Barcelona-supportrar. Otroligt tråkigt att det blev ett sånt abrupt och ovärdigt avslut på hans Real-karriär. Han är den sista spelaren i Real Madrid som förtjänar att bli utbuad och hatad. Det är ofattbart i mina ögon. Hur som haver, han kommer ändå bli ihågkommen som både en av Real Madrid och Spaniens allra största genom tiderna. 
Legend.
 
Kommentera inlägget här: