thechampionsleague.blogg.se

Allt om världens mest prestigefyllda klubblagsturnering

Laganalys - SL Benfica

Kategori: Allmänt, Fotboll, Sport

Nästa lag ut i laganalys-serien är de portugisiska giganterna SL Benfica. De mesta portugisiska mästarna har även en lång och fin historia ute i Europa. Totalt har de deltagit i inte mindre än trettiofem upplagor av Europacupen/Champions League. Två av dessa turneringar så har de gått hela vägen. Dessa två triumfer kammade man hem två år på raken. 1960/1961 och 1961/1962. Benfica var ruskigt bra under 60-talet med Eusébio i spetsen, då man utöver sina två vinster även nådde final tre gånger under samma årtionde. Efter storhetstiden på 60-talet så dröjde det ett tag innan SL Benfica var kungar av Europa igen. Nästa gång man nådde hela vägen till final igen efter 1967/1968 var säsongen 1987/1988 då man äntligen gick hela vägen till final igen. Men väl där tog det stopp. Och det är långt ifrån första gången det händer Benfica, det är nästan en sorts förbannelse runt klubben just gällande de ständiga finalförlusterna. Av åtta finaler ute i Europa så har man alltså bara vunnit två stycken. Något som man kan lite på är iallafall Lissabon-klubbens ständiga deltaganden i Champions League eller för den delen Europa League. De senaste tio säsongerna så har man bara ''missat'' två Champions League-upplagor. Sedan turneringen böt namn så har man inte nått längre än kvartsfinal, återstår att se om laget kan övervinna sina förbannelser denna turnering.
 
Ordinarie startelva med kort kommentar kring varje spelare
 
Formation: 4-2-3-1 
 
Målvakt: Júlio César - Var en riktig klippa och skottstoppare av högsta klass i Inter under många år men har efter det varit i två stycken minst sagt oklara klubbadresser. Ingenting emot QPR eller Toronto som klubbar men jag finner det väldigt märkligt när en klassmålvakt som Júlio César går från Inter till QPR. En väldigt märklig övergång på alla sätt och vis. Blev sedan utlånade till Toronto där det inte heller blev någon succé. Värvades sedan tillbaka till den europeiska toppfotbollen när SL Benfica säkrade honom inför förra säsongen. I Portugal har nu César börjat hitta tillbaka till sitt forna jag igen och är självklar förstemålvakt för Rui Vitoria och hans mannar. 
 
 
Högerback: Nélson Semedo - Efter att trotjänaren och slitvargen Maxi Pereira mycket häpnadsväckande lämnade för den stora rivalen FC Porto så har nu istället den lovande Semedo fått spela högerback. Ynglingen hämtades upp från Benfica B just på grund av Pereiras övergång och 21-åringen har inte gjort någon besviken. Precis som så många andra ytterbackar i dagens fotboll: mycket teknisk och snabb. En typisk modern ytterback som har en mycket ljus framtid framför sig. Är tyvärr skadad nu och ser ut att missa iallafall en månad av matcher. 
 
 
Mittbackar: Luisao och Jardel - Brasilianskt mittbackspar där den ene är en riktig klubbprofil. Jag talar förstås om Luisao som har varit given i detta Benfica-bygge under många år. Storväxt och mycket svårslagen i luften. Har också väldigt värdefull rutin i dessa sammanhang. Backbjässe. Bredvid Luisao hittar vi Jardel, inte alls lika given som Luisao under tiden han har varit klubben. Anlände redan 2011 men har sedan dess fått agera reserv till bland andra Luisao och Garay. Nu när det inte ser lika namnkunnigt ut på mittbackspositionen så ser Jardel äntligen ut att få sin stora chans denna säsong. Även han är väldigt tung att möta i luften och tillsammans med Luisao bildar han även ett fruktat anfallsvapen på hörnor. Båda kan ibland se lite sega ut men med tanke på deras storlek så är det inte speciellt underligt. 
 
 
Vänsterback: Eliseu - Imponerande under sina år i Málaga och värvades inför förra säsongen till Benfica. Gjorde det mycket bra i sin debutsäsong och ser hittills ut att fortsätta prestera på hög nivå även denna säsong. Offensiv, hårdskjutande vänsterback som lever mycket på sin snabbhet, uthållighet och aggressivitet.
 
 
Defensiva mittfältare: Andreas Samaris och André Almeida - En defensivt skicklig grek som aldrig lägger några fingrar emellan i närkamperna samt en vänsterback som ofta får kliva upp på det defensiva innermittfältet eftersom att Almeida inte kan peta Eliseu eller Semedo i nuläget. Kan i och för sig få speltid på högerbackspositionen nu när Semedo är skadad. Hur som haver så är det två aggressivt och defensivt duktiga spelare som gör sitt jobb och städar på mittfältet. Benfica hade nog hoppats mer på ''den nye Matic'' Ljubomir Fejsa men serben har inte imponerat. 
 
 
Högerytter: Concalo Guedes - Såg inför säsongen inte ut att få så mycket speltid som han har fått. Men han har minst sagt tackat för förtroende då han bland annat avgjorde det mycket tuffa mötet borta mot Atlético i senaste CL-omgången. Mycket ung och spännande spelare som blott är 18 år. Har ersatt den skadade stjärnan Eduardo Salvio på ett mycket imponerande vis, lär fortsätta få gott om speltid. 
 
 
Offensiv mittfältare/släpande anfallare: Jonas - Efter att ha varit lite i skuggan av mer sevärda spelare i Valencia så valde han att gå till Benfica inför förra säsongen. Nu är det Jonas som är den sevärde. Stod för en dundersuccé i sin första säsong för den portugisiska klubben och fortsätter spruta in mål även denna säsong. Mångsidig spelare som både kan agera ensam anfallare eller som lite mer tillbakadragen. En avslutare av hög rang.
 
 
Vänsterytter: Nicolás Gaitán Jonas målskytte och Luisaos försvarsspel i all ära men det är på vänsterkanten vi finner Benficas stora stjärna. Har jagats av större klubbar flera somrar på raken nu men stannar alltid kvar i Portugal. Var briljant i fjol och har även inlett denna säsong på ett fulländad sätt. Har även presenterat sig rejält på den stora scenen då han har varit fundamental för Benficas fina start i Champions League. Assistkung och ett kreativt geni. 
 
 
Anfallare: Kostas Mitroglou - Slog igenom rejält för ett par säsonger då hans otroliga målskytte gav eko över Europa. Fulham var hetast på gröten och drar över greken från Olympiacos men i England blev det totalt fiasko, såg ut som en helt annan spelare. Blev sedan utlånad till Olympiacos och då började han se ut som den spelare han hade varit innan flytten till de brittiska öarna. Borta bra men hemma bäst är väl vad man brukar säga? Nu ska Mitroglou ännu en gång få bevisa att han faktiskt kan prestera utanför sitt hemland. Har börjat säsongen bra med tre mål i ligan och ett i CL. 
 
 
Nyckelspelare: Nico Gaitán
 
Håll ögonen på: Concalo Guedes
 
Tränare
Rui Vitoria - Klubben har förlitat sig på den entusiastiske publikfavoriten Jorge Jesus under många år men nu inför denna säsong så slog en bomb ner i Portugal. Jesus lämnar klubben efter sex säsonger och tar över den stora antagonisten Sporting Lissabon. En väldigt uppmärksammad övergång över hela Europa. Benfica har nu löst tränarkrisen som de sattes i med succétränaren från Vitoria Guimaraes - Rui Vitoria. Vitoria ledde bland annat Vitoria till klubbens första titel någonsin år 2013 när han vann cupen med dem. Är väldigt svår att bedöma eftersom att han aldrig har bevisat något på den högsta nivån. Ska bli intressant att se vad han har att komma med, har inlett säsongen fint. 
 
 
Skrällchans
Benfica har redan överträffat mina förväntningar denna CL-säsong. Jag trodde att de skulle bli klar grupptvåa bakom Atlético. Nu kan de ju självklart fortfarande bli det men deras seger just mot Atleti borta senast var väldigt imponerande. De kommer vilket fall som helst utan tvivel ta sig ur gruppen, frågan är ju just om det blir som grupptvåa eller gruppvinnare. Som gruppvinnare så tror jag att de kan ta sig till kvartsfinal, som grupptvåa så lär det ta slut i åttondelsfinalen - om vi krasst utgår från att det bästa laget på pappret vinner sin respektive grupp. 
 
Slutkommentar
Som tidigare nämnt så har Benfica imponerat rejält på mig denna höst. Man ska ändå lugna sig gällande faktumet att man ofta drar för snabba slutsatser när ett lag ser bra ut de första omgångarna. Det är trots den fina inledningen mycket OM och lite man vet med säkerhet gällande Benfica. OM Mitroglou hittar sin gamla målform, OM Salvio kommer tillbaka skadefri och spelar som han brukar, OM Gaitán fortsätter att leverera och OM försvaret fortsätter spela stabilt så kan detta båda gott för framtiden. 
 
Kommentera inlägget här: