thechampionsleague.blogg.se

Allt om världens mest prestigefyllda klubblagsturnering

Topp 5 bästa frisparksskyttarna genom historien

Kategori: Allmänt, Fotboll, Sport

Det finns vissa spelare som har dragit in en frispark en gång i sin karriär, en riktig lyckospark. Sedan finns det en del spelare som är specialister på att skruva bollen över muren. Det är just inom den ramen jag ska hålla mig inom idag, jag ska försöka lista de fem bästa frisparksskyttarna genom Champions League-historien (1992/1993-idag). Detta handlar just om hur pass lyckosamma dessa spelare har varit med sina frisparkar inom Champions League-spel, jag tar alltså inte med spelare som har bombat in frisparkar utanför CL. Listan kommer formeras utifrån mina egna åsikter samt grundat på statistik.
 
5. Ronaldinho
Det går faktikst knappt att sätta ord på hur bra Ronaldinho faktikst var under hans år i Barcelona, hans ostoppbara spel kulminerade säsongen 2005/2006 då han var som absolut bäst. En spelare som inte går att hata oavsett vilket lag man håller på. Den leende trollkarlen var inte bara ett tekniskt vidunder, han var även en riktig frisparksmästare. Han fick allting att se så lekfullt enkelt ut och så var även fallet med hans frisparkar. Lätt framåtlutad, tre bestämda steg innan han drog iväg bananskruvade bollbanor upp i krysset. Detta gjorde han gång på gång och så även i Champions League. En makalös artist som går till historien. 
 
 
4. Andrea Pirlo
På fjärde plats så har vi ytterligare en av modern tids främsta frisparksspecialister. Den elegante vinälskaren är också en riktig barndomsidol som inte gå att ogilla. Pirlo hade förmodligen legat ännu högre upp på den här listan om man hade räknat in alla frisparksmål som han har gjort utanför CL. Hans stora unika förmåga gällande hans frisparkar är att han kan stänka upp en frispark på alla tänkbara vis, antingen en känslig skruv upp i krysset eller från längre avstånd en stenhård vobblande bollbana. Något som inte är lika varierande är hans ansiktsuttryck, han ser alltid lika trött ut och ser inte ut att bry sig ett skit om bollen går in eller inte, sedan pang så ligger bollen i nätmaskorna och han lunkar lite lätt hemåt. Går det att inte älskar Andrea Pirlo?
 
 
3. David Beckham
 Världens genom tidernas kändaste fotbollspelare tar sig in som nummer tre. Reklamkungen Beckham gjorde inte bara en mängd fotosessioner utan han skruvade ju även in en del frisparkar under sin karriär. Spelar ingen roll hur kritiserad han än var, han visade gång på gång med hjälp av sin högerfot att han var en spelare i världsklass. Han var inte den mest tekniska, starkaste eller mest sevärda spelaren någonsin men frågan är om han inte hade en av tidernas bästa högerfötter. Inlägg, frisparkar, hörnor, distansskott, alla dessa situationer kunde han avgöra matcher med hjälp av sitt suveräna tillslag. Han skruvade in frisparkar karriären ut och var även dödlig på den allra största scenen, Champions League. 
 
 
2. Alessandro Del Piero
Den lille och extremt giftige juve-legenden är enligt mig en av de mest underskattade frisparksskyttarna någonsin. Han nämns alltför sällan i diskussionerna kring vilken spelare som är bäst på frisparkar. Han har gjort betydligt fler frisparksmål i Champions League än samtliga spelare bakom honom på listan, och det är ingen dålig bedrift. Likt sin landsman Pirlo så kunde även han dra in frisparkar på alla möjliga vis, antingen på nära håll med en känslig bredsida eller på längre avsånd med mer kraft. Var extremt giftig på frisparkar även utanför Champions League, men kanske var han som giftigast i fotbollens finrum, har ett sanslöst bra facit. 
 
 
1. Juninho
Nummer ett på listan är föga förvånande - Juninho. Vobbelbanans gudfader tog Europa med storm när han revolutionerade frisparkstekniken med sin helt egna stil. Tekniken skiljde sig rejält från den klassiska Beckham-bågen över muren och det var heller inte en ren kraftspark från avstånd som Roberto Carlos eller Ronald Koeman. Juninho var frisparkskungarnas frisparkskung och när han var som bäst så kändes det som att han kunde göra mål precis vart bollen än låg, han kunde på fullt allvar dra in den från halva plan. Målvakternas störsata mardröm bakom en stillastående boll, fråga bara Oliver Kahn - som även fick huvudvärk på köpet. För att avsluta och understryka hans sanslösa briljans från frisparkar: han gjorde hundra mål i Lyon, där fyrtiofyra av de kom på frispark, och sett över hela hans karriär så har han nätat totalt SJUTTIOFEM gånger på frispark. 
 
 
Andra spelare som förtjänar omnämnande:
Cristiano Ronaldo
Rivaldo
Roberto Carlos
 
 
Kommentera inlägget här: