thechampionsleague.blogg.se

Allt om världens mest prestigefyllda klubblagsturnering

Topp 5 största besvikelserna

Kategori: Allmänt, Fotboll, Sport

Det finns besvikelser i enskilda matcher, de brukar dyka upp titt som tätt - och om man vänder på det så kan det även kallas skrällar/överraskningar. Dagens lista kommer inte handla om exempelvis Olympiacos vinst borta mot Arsenal i tisdags, det kommer handla om insatser som har varit en stor besvikelse för lag sett över en hel turnering. Jag kommer även denna lista utgå ifrån det nya formatet av turneringen, alltså säsongen 1992/1993 och framåt. Listor och andra inlägg som endast kommer att handla om turneringens tidigare skede kommer att komma, ingen ko på isen. Även inför detta inlägg så vill jag bara säga att detta är min åsikt kring vilka besvikelser som har varit störst, alla kommer inte att hålla med. Det finns många tidiga uttåg för storlag som inte kommer med på listan men som sagt detta är mitt urval på de största antiklimax-upplevelserna för några av de största lagen. 
 
5. Chelsea åker ur gruppspelet 2012/2013
Hur kan man gå från att vara mästare av Europa till att åka ur gruppspelet bara några månader efter en så pass stor triumf? Fråga Chelsea, för det var precis det som hände dem. Säsongen 2011/2012 var förvisso en dålig säsong ligamässigt men de tog sig trots allt till Champions League och vann även finalen mot de tyska förhandsfavoriterna Bayern München. Några månader senare när gruppspelet för 2012/2013 skulle summeras så har inte ens mästarna från fjolåret lyckats ta sig ur gruppen. Det måste vara den största floppen av ett regerande mästarlag genom historien. Okej om de hade lottats in i dödens grupp men gruppen de hamnade i var helt klart överkomlig. Shakhtar Donetsk knep andraplatsen framför Chelsea. Fiasko. 
 
 
4. Milans uttåg i gruppspelet 1996/1997
Storlaget var visserligen under denna period i en liten svacka mellan deras storhetstid i början/mitten av 90-talet till början/mitten av 00-talet. Milan deltog nämligen inte ens i Champions League 1995/1996 efter att ha varit i final 1994/1995. Det var ett rejält revanschsuget lag som hade ambitioner att ta hem turneringen detta år. Men spelare som Paolo Maldini, George Weah, Marcel Desailly, Franco Baresi, Alessandro Costacurta, Roberto Baggio med flera fick se sig knäppte på näsan av norrmännen Rosenborg som tog andraplatsen framför de italienska giganterna. Snacka om att Milan kollapsade denna säsong, efter att Fabio Capello lämnade för Real Madrid. Italienarna slutade 11:a i ligan. Att Rosenborg knep andraplatsen framför Milan är fortfarande solklart den största bedriften i klubbens historia.
 
 
3. Manchester United åker ur gruppspelet 2011/2012
På nummer tre hittar vi ytterligare ett storlag som misslyckas ta sig vidare från en väldigt överkomlig grupp. Inför turneringen så såg Manchester United ut att bli en självklar gruppetta i gruppen som bestod av Benfica, Basel och rumänska Otelul Galati. Manchester-laget som var i final året innan kom in till den här turneringen med minst lika hög målmedvetenhet. I den sista omgången i gruppen - som var helt avgörande för Manchester United, Benfica och Basels öde - händer det osannolika. Benfica skulle möta Otelul Galati på hemmaplan och var därmed i stort sett klara för åttondel. Benfica vann sin match, laget stannade då på tolv poäng. Manchester United låg ett poäng före Basel (9 och Basel på 8 poäng) inför den sista omgången och skulle möta schweizarna på bortaplan. Basel vinner matchen med 2-1 och skickar därmed ut Manchester United ur gruppspelet för blott den tredje gången i turneringen på sjutton år. 
 
 
2. FC Barcelona sist i gruppen 1997/1998
Vad som hände FC Barcelona i gruppspelet 1997/1998 är fortfarande obegripligt. Spanjorerna som sedermera vann den spanska ligan samma år misslyckades fatalt ute i Europa. Gruppen såg ut att bli en munsbit för katalanerna. Dynamo Kiev, PSV och Newcastle är alla små aptitretare för de hungriga spanska jättarna med matvrak som Rivaldo, Pep Guardiola, Luis Enrique, Luís Figo och Hristo Stoichkov i spetsen. Vad hände då? Jo, FC Barcelona kom sist i gruppen med endast en seger på kontot och med -7 i målskillnad. Sa någon flopp?
 
 
1. Bayern München sist i gruppen 2002/2003
Det var väldigt svårt kring vem som skulle bli etta på denna lista, det var så pass jämnt att man lika gärna hade kunnat vända på listan och det hade ändå varit en bra lista kring de största besvikelserna. Men de tyska mesta mästarnas fiaskoupplaga 2002/2003 är bland de största besvikelserna någonsin. Laget som vann turneringen bara två säsonger tillbaka stod för ett praktfiasko. I gruppen väntade Milan som egentligen den enda stora utmanaren. Annars var det Deportivo som självklart var bra på den här tiden men Bayern München ska ta sig förbi dem i ett gruppspel alla dagar i veckan. Det fjärde laget i gruppen var franska Lens. Efter sex matcher så ser vi Bayern München på en fjärdeplats utan att ens vara i närheten av de övriga lagen. Man vann inte en enda match och hade fyra förluster på kontot. Det är enligt mig det största platta fallet av ett lag som förväntas göra betydligt bättre ifrån sig sedan 1992/1993. 
 
 
Andra stora besvikelser
- Arsenal åker ur gruppspelet 1998/1999
- Real Madrid åker ur kvartsfinalen 1998/1999
- Arsenal åker ur gruppen 1999/2000
- Milan sist i gruppspelet 1999/2000
- Juventus sist i gruppen 2000/2001
- Borussia Dortmund åker ur gruppen 2001/2002
- Liverpool lämnar turneringen vid gruppspelet 2002/2003
- Milan åker ur i kvartsfinalen 2003/2004
- Real Madrid åker ur kvartsfinalen 2003/2004
- Real Madrid åker ur åttondelsfinalen 2005/2006
- Manchester United sist i gruppspelet 2005/2006
- Arsenals uttåg i åttondelsfinalen 2006/2007 
- FC Barcelonas uttåg i åttondelsfinalen 2006/2007 
- Real Madrid utmarsch i åttondelsfinalerna 2007/2008 - 2009-2010
- Manchester City sist i gruppen 2012/2013
 
Slutkommentar
Som jag tidigare har nämnt ett flertal gånger i detta inlägg så var även denna lista väldigt svår att formera. Jag har tagit med andra stora besvikelser här ovan och samtliga av de hade en chans att komma in på listan. Det var väldigt svårt att sila ut de flesta och formera de fem största. En subjektiv fråga där alla har olika svar. 
Kommentera inlägget här: