Analysering av tisdagens fokusmatch

Kategori: Allmänt, Fotboll, Sport

Inför matchen

FC Barcelona

På förhand så fanns det många frågor som man ville få besvarade, de allra flesta frågorna handlade självfallet kring Messis frånvaro. Hur skulle Barças spel förändras nu när den argentinske trollkarlen inte fanns tillgänglig? Hur kommer de klara sig utan honom? Kommen någon annan spelare få Messis frihet? Det var bara några av alla frågor gällande Messis skada. Det blir kanske enligt några ganska larvigt och tjatigt att prata om Messis skada men den här matchen var just extra intressant med tanke på att det var just den första matchen utan den stora fixstjärnan. Därför var just det diskussionsämnet oundvikligt och väldigt väsentligt på förhand. Skadeoron allmänt i laget är också något som stör. Det är ju nämligen inte bara Lionel Messi som finns i sjukstugan. Claudio Bravo, Thomas Vermaelen, Adriano, Rafinha har alla dragit på sig skador vilket självklart absolut inte gynnar truppen när den redan är så tunn från början. Utöver detta så får ju - som de flesta vet - Turan och Vidal inte spela förens januari.

Övriga frågor rörande Barça-laget var något som jag även tog upp i mitt föregående blogginlägg - nämligen frågetecknet kring deras halvdana form senaste tiden. Förlust mot Celta Vigo förra veckan, uddamålsvinst mot Las Palmas nu i helgen, de har helt enkelt inte utstrålat den överlägsenhet och självklarhet som de har skämt bort oss med tidigare. Fortsätter den här ''svackan'' i Champions League eller tar de en mycket behövlig seger nu? Med tanke på poängtappet i Rom så har Barcelona lite press på sig att faktiskt ta tre pinnar i den här matchen, vilket de även ska göra på pappret.

Barcelonas startelva var väntad förutom på två positioner. Jag trodde faktiskt att Munir skulle få chansen istället för Sandro. Sen trodde jag även att Jordi Alba skulle starta istället för Mathieu på vänsterbackspositionen men uppenbarligen så var inte Jordi Alba redo för 90 minuter efter sina skadekänningar. Bänken såg långt ifrån lika skräckinjagande ut som den kan göra, vilket givetvis är ett resultat av den tunna och skadedrabbade truppen. Spelare som Gerard Gumbau och Jordi Masip fick fylla ut bänkplatserna.

Bayer Leverkusen

Något som jag också nämnde i mitt föregående inlägg var att Leverkusen var ett lag som har en stigande formkurva. Efter premiärvinsten mot BATE Borisov i första omgången så har man - efter en svidande 3-0-förlust mot Dortmund på kontot - repat sig och radat upp två vinster på raken i ligan inför den här matchen med Barça. Gällande skadeläget så har man sedan tidigare nyckelspelare som Aranguiz och Toprak på skadelistan samt den mycket lovande kroaten Tin Jedvaj.

Tyskarna lär gå in med inställningen att de verkligen har allt att vinna och att de förhoppningsvis trots det starka motståndet håller sig till sitt imponerande presspel. I Leverkusens startelva fanns det inga direkta överraskningar, en väntad 4-2-3-1-uppställning som under matchens gång kan bli till ett 4-4-2 då Bellarabi kan kliva upp bredvid Chicharito. Något som märktes bara av att se startelvan var att Leverkusen kommer gå mycket på fart och explosivitet, det såg man inte minst på anfallspositinen där Chicharito fick chansen från start istället för deras normala val på topp, Stefan Kießling. Annars fanns det inte så mycket i övrigt att ta upp gällande Leverkusen på förhand. Bra form, ganska väntad startelva och inga andra frågetecken som behövde rätas ut.

Första halvlek

Matchen rivstartar. Frågan gällande om Leverkusen kommer stå fast vid sin spelstil med hög press och aggressiva bollerövringar bekräftas på en gång. Det är just vad Roger Schmidt står för, en mycket offensiv och sevärd fotboll. Imponerande att de vågar satsa så även borta mot regerande mästarna FC Barcelona. Denna chockstart från Leverkusen leder omgående fram till matchens första riktiga chans - Bellarabi tar sig runt Piqué som om mittbacken vore ett rundningsmärke och skickar in bollen mot första stolpen där Chicharito skarvar bollen från nära håll men ter Stegen står för en fin parad.

De första minutrarna på matchen är väldigt intensiva, Leverkusen fortsätter med sin höga press samtidigt som Barcelona spelar ganska rakt på istället för det tålmodiga bollrullandet. Barcelona sticker upp ibland och får till lägen som de borde förvaltat på ett bättre sätt, som Neymars inspel mot Rakitic som nickar rakt på Leno. Den mycket händelserika och frenetiska matchstarten har resulterat att båda lagen har haft varsin riktigt bra chans. Barcelona fick matchens nästa storläge när Sandro presenterade sig med sin första chans i matchen, spelade sig igenom försvaret med hjälp av Suárez men Leno står därefter för en mycket fin räddning. Ynglingen borde dock ha gjort bättre ifrån sig där.

Efter Sandros jättechans så ser man tydligt att Barcelona har stora bekymmer med Leverkusens presspel och faktumet att de själva inte heller skapar så mycket. Mycket på grund av att Leverkusens försvar såg från första början väldigt kompakt och svårpasserat ut, med god hjälp av de duktiga dammsugarna Kramer och Bender. Leverkusen är det klart bättre laget i första halvlek och Barcelona står för ovanligt många bolltapp och felpassningar som resulterar till farliga chanser för tyskarna. Till slut så får Leverkusen utdelning för sitt spelövertag, 0-1 till tyskarna kommer på en hörna från Çalhanoğlu som går mot första stolpen och efter ett mycket tveksamt ingripande från Barcelona-försvaret och ter Stegen så har Papadopoulos nickat in ledningsmålet. Väldigt dåligt gjort av samtliga inblandade vid målet men kanske bör ter Stegen klandras mest, där måste han vara mycket mer bestämd och dominant och få undan bollen.

Ett faktum som uppenbarade sig i den första halvleken var hur pass stora problem Barça får när ett lag pressar högt, vilket man även såg i förlustmatchen mot Celta Vigo förra veckan. De får då inte den tiden med bollen som de brukar få och sedan systematiskt och metodiskt bryta ner ett försvar och hitta instick. De brukar emellertid kunna spela sig ur hög press mycket bättre än vad de har gjort mot både Celta Vigo och Leverkusen. De ser inte alls lika säkra och stabila ut med bollen.

Efter ledningsmålet så försöker spanjorerna febrilt hitta öppningar, men de kommer aldrig riktigt fram till den sista tredjedelen och när de väl är där så stängs ytorna snabbt av det mycket täta tyska försvaret. Sedan hotar Leverkusen med sina blixtsnabba omställningar och ytorna vid dessa kontringar blev större när Barcelona flyttade upp laget mer för att hitta tillbaka in i matchen snabbt. Bellarabi snurrar ännu en gång upp Piqué som ser ut som en långsam korpenspelare bredvid den elektriske tyskmarockanen som får till ett bra skott från nära håll men ter Stegen står för en ännu bättre räddning och får upp armen snabbt.

De få gånger Barcelona till slut tog sig igenom Leverkusen-försvaret i första halvlek så hade man istället inte turen/studsarna på sin sida. Neymar skickar iväg ett löst skott innanför straffområdet som touchar en spelare och går i stolpen, på returen kommer Sandro och skjuter ett hårt skott längs marken - bollen är påväg in i mål men i sista stund kommer målskytten Papdopoulos och blockar skottet ut till hörna. En hjälteinsats från greken som var den stora frontfiguren i det kompakta försvaret matchen igenom.

När Atkinson blåste av den första halvleken så var det nog faktiskt många Barcelona-spelare som pustade ut, för vilken intensiv dans tyskarna bjöd upp till i första halvlek. De vågade gå för sin höga press vilket de gjorde väldigt bra och det gav maximal effekt på katalanerna som såg väldigt orörliga och uddlösa ut efter första fyrtiofem. Försvaret såg som tidigare nämnt också väldigt stabilt ut för tyskarna, där Barcelona ständigt letade utrymme men de fick inget av Leverkusen.

Andra halvlek

I den andra halvleken behövde Barcelona börja ta fram sina vassaste knivar i lådan, altlså att de riktiga klasspelarna behöver kliva fram och ta tag i matchbilden. De felaktiga passningarna och bolltappen måste också minimeras annars kommer det att sluta på ett katastrofalt vis för Barcelona. Det skulle också bli intressant att se hur länge Leverkusen orkar pressa Barça.

Den andra halvleken var som en direkt fortsättning på den första. Även denna halvlek inleddes väldigt intensivt, där båda lagen spelade aggressivt och det såg stundtals ut som att ett argsint gäng getingar cirkulerade kring den spelare som hade bollen. Leverkusen får den första riktiga chansen även i denna halvlek då Bellarabi tar sig runt på kanten och skickar in bollen till Chicharito på andra sidan straffområdet men mexikanen bränner grovt, 2-0 där och då tror jag inte att Barça hade kunnat tagit sig in i matchen igen. På andra sidan planen så fortsätter Sandro att bränna chanser då han nu fick ett gyllene läge efter att Barcelona för första gången i matchen vann bollen högt. Rakitić serverade honom på ett silverfat men han drar bollen utanför, han hade även kunnat passa till en helt fristående Luis Suárez men valde att gå på eget avslut.

Matchens första byte genomförs då Kießling ersätter Chicharito. Ett tydligt kvitto på att pressen från Leverkusen kommer att stagnera något och man kommer istället att backa hem och nu ha möjligheten att slå långt mot Kießling. Som erbjuder en helt annan tyngd och styrka längst upp, men som sagt så tappar Leverkusen lite i snabba omställningar i och med det bytet.

Strax efter så flyttar Barça upp laget rejält samtidigt som Leverkusen backar hem. Iniesta flyter igenom det tyska försvaret och drar bollen bakåt till Rakitić vars skott täcks undan av försvaret, Neymar avslutar i andraläget men missar målet. Det där var ändå en fin intention från katalanerna och det är precis fler av de där banbrytande insatserna som behövs för att Leverkusens försvarsmur ska börja spricka. Sedan händer just det som ingen Barcelona-supporter vill se, ytterligare en skada - den här gången på nyckelspelaren Iniesta. Han håller sig för baksidan och lunkar ut, in kommer speedkulan Jordi Alba. Mathieu går då in som mittback och Mascherano kliver upp på mittfältet, Alba går in som vänsterback.

Matchen går in i ett litet lägre tempo när Enrique väljer att göra sitt andra byte, ut med Sandro och in med Munir. Ganska väntat byte med tanke på Sandros ineffektivitet denna match och det faktum att Barça behöver minst ett mål och då kan det vara smart att få in en frisk fläkt med ny energi. De nästkommande minuterna så hamnar matchen i ett litet mellanläge, Barcelona rullar boll medans Leverkusen backar längre och längre ner på egen planhalva. Barcelona tar sig fram till hyfsade lägen men varje gång ett avslut kommer så täcks det undan av försvaret men Jonathan Tah och framför allt Papdopoulos i spetsen. Sedan kommer det sista och tredje bytet för Barça när Sergi Roberto ersätter en till dagen mycket blek Rakitić. Lite innan så har Julian Brandt kommit in istället för en av Leverkusens absoluta bästa spelare den här kvällen - Bellarabi.

Andra halvlek är inte lika böljande och öppen som den första halvleken, mycket för att tyskarna backar hem och att de har stängt ytor och minskat sin press avsevärt. Vilket är fullt förståeligt eftersom att de vill försvara ledningen samt att man orkar inte pressa så intensivt under 90 minuter. Det berodde också på att Barcelona höll i bollen bättre i andra och slarvade inte lika mycket i sitt bollinnehav. Barcelona börjar med den sista kvarten kvar att se ganska frustrerade ut och letar panikartat efter luckor i den tyska muren. Neymar var en annan spelare i ''blaugrana'' som var mycket osynlig/ineffektiv under matchen, detta kulminerade när han får ett drömläge men får inte träff på bollen alls. Det är spelare som han som måste kliva fram i matcherna där Messi inte finns med. Men det bör tilläggas att precis som Roma i Barcelonas första match så gör Leverkusen en prickfri försvarsinsats.

Slutligen får Barcelona hål på det tyska försvaret efter en rad halvchanser. Samtliga inhoppare är inblandade i målet där Sergi Roberto driver upp bollen, spelar ut den till Alba som sedan spelar in bollen till Munir som får iväg ett okej avslut fast skottet går rakt på Leno och Roberto tåar sedan in returen tll 1-1. Mycket bra av Sergi Roberto att fullfölja sin löpning där och vara först på returen. Man märkte direkt att inhopparna i Barcelona vågade mer och stod för fler nyskapande prestationer. Barcelona tar över matchen mer och mer och Leverkusen spelar fortfarande långt ner på egen planhalva med försvaret i Lenos knä. Bara någon minut eller två efter 1-1-målet så kommer Munir förbi tre Leverkusen-spelare med lite tur och lägger upp för Suárez som bara står och väntar och trycker upp bollen i nättaket från utkanten av straffområdet. Barcelona fick ketchup-effekt när de väl fick hål på Leverkusen-försvaret, ännu en gång så är det en inhoppare som ligger bakom målet. Den här gången är det Munir som även låg bakom det första målet för katalanerna. Matchen vänd på två minuter.

Efter 2-1-målet så spelar Barcelona bara av matchen och Leverkusen kommer inte till några riktigt farliga målchanser när de nu igen måste flytta upp laget. Istället öppnar det nu upp sig för Barcelona på kontringar, men de fick inte full utdelning på omställningarna.

Sammanfattat så kan man säga att Leverkusen var tydligt det bättre laget i den första halvleken men att sedan en bit in i andra så orkade de inte pressa längre, vilket automatiskt gjorde dem ofarligare. En mycket tapper insats av tyskarna som charmade mig och säkerligen många andra genom att de höll sig till sitt spel trots motståndet. Om de hade varit något skarpare i sina lägen så hade matchen mycket väl kunnat vara avgjord. Matchen gick mot ett katastrofalt resultat för Barcelona som verkligen hade kniven mot strupen ett tag. Det var helt klart bytena som avgjorde matchen för Barcelona. Det var individuella aktioner som var nyckeln till seger igår kväll, inte kollektivet. Starkt av Suárez att kliva fram i ett så pass viktigt läge för laget, när ingen annan av de stora stjärnorna hade sin dag på jobbet så var det extra viktigt.

Matchens lirare i FC Barcelona: Luis Suárez

Matchens lirare i Bayer Leverkusen: Kyriakos Papadopoulos